sâmbătă, 2 decembrie 2017

Simbolul lunii decembrie 2017 - SALAMANDRA




În folclorul popoarelor salamandra e un simbol al apei (intuitie si miscare), al focului si chiar al Soarelui. Amfibienii au o “viata dubla”: se nasc in apa, se metamorfozeaza si traiesc foarte bine pe uscat.

Desi salamandra e in primul rand o creatura de apa, in traditiile magice se refera la elementul Foc, considerat un agent de transformare: Focul intareste metalul de calitate si distruge pe cel impur.

Salamandra, se spune, reprezinta pe cei care nu sunt atinsi de focul pasiunii, pe cei care trec prin viata fara pacat. E, de aceea, si simbol al loialitatii, castitatii, impartialitatii, curajului. Dar simbolizeaza si flacarile focului pe care trebuie sa-l infrunte, simbolizand astfel dorinta arzatoare, ispita. Cloquet considera salamandra si un simbol al lui Hristos: a trecut prin flacarile iadului la crucificare dar acestea nu au lasat urme si, de asemenea, e simbol al lui Hristos care va boteza lumea cu flacarile Duhului Sfant.


Este considerata o fiinta cu energie solara dar, pe de alta parte, are si o natura nocturna: vaneaza noaptea. Natura ei duala reprezinta echilibrul din viata omului: timpul trebuie corect utilizat, si trebuie sa alegem echilibrat intre oportunitatile care apar. 

Salamandra isi poate regenera coada si membrele, ceea ce e un simbol al reinnoirii, regenerarii, renasterii si cresterii - ca totem, salamandra cere oamenilor sa faca apel la cele mai profunde resurse pentru a produce dezvolatarea in vietile lor. Sangele rece al salamandrei e in analogie cu adaptabilitatea la mediul inconjurator; salamandra nu lupta impotriva schimbarii, se adapteaza.

Iconografia medievala utilizeaza salamandra – ca simbol al celor ce nu isi pierd linistea sufleteasca, in fata nenorocirilor.

In vremuri de demult se considera ca acest amfibian isi avea stralucirea petelor sale de la stele. De asemenea unele legende amintesc de aceasta salamandra de foc, ca ar fi de origine cosmica, ar avea legatura cu stelele, cometele cu coada sau meteoritii. Despre ea se spun legende incredibile, in care este asociata cu un monstru bizar. In Evul Mediu era considerata un element de vrajitorie si un mesager venit din iad care putea ucide un om. Aristotel a scris despre ea ca nu arde in foc si daca este trecuta prin flacari le stinge imediat. De asemenea a fost asociata cu un simbol biblic al acelui om pios care nu arde in flacarile iadului. Apare si in folclorul altor popoare, de exemplu la germani este un simbol al sarbatorii berii.

In alchimie, salamandra e simbolizata ca o piatra rosie (sulf). Pasarea (Mercur) e un simbol al Spiritului, iar salamandra al Sufletului. Salamandra e atrasa de caldura arzatoare a Soarelui, in timp ce Pasarea e atrasa de racoarea Lunii - vizualizarea energiilor bipolare fundamentale care caracterizeaza alchimia transformatoare, avand acelasi sens cu simbolul Tai Chi care reprezinta interactiunea intre energia feminina yin si cea masculina yang. In acest proces de transformare un lucru capata caracteristicile celuilalt deoarece devine opusul sau; aceasta e relatia dintre Mercur si Sulf in alchimie.

A se citi si simbolistica focului ... http://mythologica.ro/simbolica-focului/
Sursa: https://diana-kundalini.blogspot.ro/2013/12/salamandra-regele-focului-buna.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu